Bevoegdheden Omgevingswet

Omgevingswet

2024: Na een aantal jaren van uitstel wordt de Omgevingswet van kracht. De Omgevingswet bundelt de wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur, cultureel erfgoed, bodem en water. En regelt daarmee het beheer en de ontwikkeling van de leefomgeving. Het bestaande stelsel van milieu- en ruimtelijke regels wordt door de invoering van de Omgevingswet volledig herzien. Het is ‘een megawet in wording’. De provincie Noord-Brabant heeft zich goed voorbereid op deze nieuwe wet. De Brabantse Omgevingsvisie en de Brabantse Omgevingsverordening zijn vastgesteld. Een belangrijk doel van de wet is het vereenvoudigen van de procedures en het samenwerken als één overheid. Provincie, gemeenten, waterschappen en omgevingsdiensten maken hiervoor afspraken, zodat vergunningverlening en het maken van plannen voor initiatieven soepel verlopen.

najaar 2023/ voorjaar 2024 Aan de slag met de Omgevingswet: De Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) organiseren een aantal werksessies voor gemeenten. Het doel van de sessies is om te ondersteunen bij het maken van ruimtelijke keuzes en het stellen van prioriteiten voor de fysieke leefomgeving. Dit doen ze met het oog op de toekomst, met behulp van scenario’s. Dit kunt u gebruiken voor (een aanscherping van) uw omgevingsvisie. De werksessies organiseren we samen met het programma ‘Aan de slag met de Omgevingswet’. Zie ook Ruimtelijke verkenning 2023

September / oktober 2022 Strijd om de ruimte: Het is voor iedereen duidelijk dat dit een heel ingewikkelde puzzel is. Om te kijken hoe we elkaar hierbij kunnen helpen hebben de VBG en de provincie Noord Brabant samen twee regiobijeenkomsten georganiseerd over de ‘Strijd om de ruimte’. Dat het onderwerp leeft bleek wel uit de hoge opkomst. Zowel de raadszaal van Drimmelen als die van Meijerijstad zat goed vol met bestuurders en politici uit de wereld van het waterschap en de gemeenten afkomstig uit heel de provincie.

2021: De warme overdracht van provinciale bodemtaken naar gemeenten
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet gaat de bevoegdheid van grondverontreinigingen in de vaste bodem van de provincie over naar de gemeente. De bevoegdheid van grondwaterverontreinigingen blijft echter bij de provincie. Het grond- en watersysteem zijn echter onlosmakelijk met elkaar verbonden. De kwaliteit van de grond heeft invloed op de kwaliteit van het grondwater. Het beschermen van de kwaliteit van bodem (grond en grondwater) vraagt, onder de Omgevingswet, veel samenwerking en afstemming tussen gemeenten en provincie. Hoe gaan we die samenwerking vormgeven en borgen? Deze vraag zal de komende periode bij de kop gepakt worden door het provinciale projectteam ‘Omgevingswet -Warme Overdracht’ en de VBG. Gedeputeerde Ronnes heeft in het BO van 1 november 2021 aangegeven graag met de VBG in overleg te willen treden over de implementatie van de Omgevingswet en de provinciale omgevingsverordening.

Portefeuillehouder
Thom Blankers